Follow FrankTwisk on Twitter  
   

 

 

 

 

VUB-onderzoekers

vinden nieuw virus

bij patiŽnten

met chronisch vermoeidheidssyndroom.

 

 

 

 


 

 

 

VUB-onderzoekers vinden nieuw virus bij patiŽnten met chronisch vermoeidheidssyndroom

 

24 augustus 2010

 

 

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en van het Belgisch biotechnologiebedrijf R.E.D. Laboratories zijn erin geslaagd om een nieuw retrovirus te onderscheiden bij patiŽnten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS/ME-patiŽnten). Daarmee bevestigen ze recente Amerikaanse bevindingen hieromtrent. Dat meldt de VUB-persdienst dinsdag.

 

Amerikaanse onderzoekers van de University of Nevada ontdekten in oktober 2009 dat de meerderheid van de CFS/ME-patiŽnten drager zijn van een nieuwe retrovirus XMRV. Deze onderzoeksresultaten zijn ook al bevestigd door de Harvard Medical School en het National Institute of Health (NIH).

 

Nieuw bij het onderzoek onder leiding van VUB-professor De Meirleir is dat het virus werd aangetroffen bij CFS/ME-patiŽnten uit heel Europa. Bovendien is de immunologische signatuur, een soort voetafdruk in het immuunsysteem, vergelijkbaar met die van symptomatische HIV-patiŽnten.

 

"Het lijkt erop dat voor de zowat 17 miljoen CFS/ME patiŽnten wereldwijd een einde komt aan een lange lijdensweg rond de erkenning van hun ziekte. De ontwikkeling van gerichte therapieŽn is al volop aan de gang, zowel in BelgiŽ als in het buitenland", zegt De Meirleir. Zijn nieuwe bevindingen worden op 7 en 8 september voorgesteld op een workshop van NIH in Washington.

 

 

http://www.vub.ac.be/infovoor/journalisten/persberichten/2010/20100824.html

 

 


 

In de media:

 

http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1148821/2010/08/24/

Nieuw-virus-gevonden-bij-patienten-met-chronisch-vermoeidheidssyndroom.dhtml

 

http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/1148821/2010/08/24/

Nieuw-virus-gevonden-bij-patienten-met-chronisch-vermoeidheidssyndroom.dhtml