Positieve 'XMRV-studie' kwestie van tijd

(persbericht Ortho)

 

 

 

 


 

Volgens een vandaag verschenen persbericht van Ortho

is een tweede (derde, vierde, ...) positieve XMRV-studie slechts een kwestie van tijd.

 

Ortho baseert die stellingname op de mening van vooraanstaande virologen,

zoals Francis Ruscetti (NCI, mede-auteur XMRV-Mikovits-Lombardi-studie) en John Coffin,

die de afgelopen dagen in Praag bijeenkwamen op een groot retrovirus-kongres (CRM).

 

 

 

 

Francis Ruscetti uit kritiek op het "niet melden" van de positieve testuitslagen door Nijmegen en legt in het persbericht kort uit dat de gebruikte (laboratorium)technieken essentieel zijn.

 

 

Voor eerdere berichtgeving over de kontroverse rond XMRV: klik hier, hier, hier, hier en hier.

 

 


 

Positieve 'XMRV-studie' kwestie van tijd

 

 

Praag – 3 mei 2010.

 

Afgelopen oktober presenteerden Amerikaanse onderzoekers in Science een doorbraak rond het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). In het bloed van ME/CVS-patiënten vonden ze sporen van het retrovirus XMRV. Daarna konden drie groepen onderzoekers, waaronder één uit Nijmegen, deze bevindingen niet bevestigen. De eerste positieve 'replicatiestudie' lijkt echter slechts een kwestie van tijd, zo bleek tijdens de 'Centennial Retrovirus Meeting' in Praag.

 

In het juninummer van het tijdschrift Ortho zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het meerdaagse congres in Praag, dat vandaag haar laatste dag beleeft. Vooral in de wandel-gangen was het jongste retrovirus het gesprek van de dag. Insiders zijn het erover eens dat de negatieve XMRV-studies die tot nu toe zijn gepubliceerd, géén zuivere replicatie-studies waren. Daarvoor week de aanpak van de verschillende onderzoeksgroepen te veel af van die van de Amerikaanse onderzoekers. Dit bezwaar geldt ook voor een nog ongepubliceerde Duitse studie, waarin evenmin XMRV werd aangetroffen in bloedmonsters van ME/CVS-patiënten.

 

De afgelopen tijd bezocht de Amerikaanse onderzoeksleider dr. Judy Mikovits verschillende Europese onderzoeksgroepen om hen te onderrichten in de juiste laboratoriumtechniek. Het is inmiddels duidelijk dat deze bezoeken vruchten beginnen af te werpen. Ook tijdens het Praagse congres lichtte Mikovits de complexe methodiek van het Whittemore-Peterson Institute (WPI), het National Cancer Institute (NCI) en de Cleveland Clinic nog eens uitgebreid toe. Deze methodiek, waarbij het virus wordt opgekweekt, is noodzakelijk omdat XMRV slechts in uiterst lage concentraties aanwezig is in het perifere bloed.

 

Dr. Francis Ruscetti van het gerenommeerde NCI – een Amerikaanse overheidsinstelling – sprak tegenover Ortho de hoop uit dat in 2011 de controverse de wereld uit zal zijn. Hij verbaast zich vooral over het feit dat de onderzoekers van het UMC St. Radboud in hun publicatie verzwegen dat de Amerikanen in bloedstalen van dezelfde Nederlandse patiënten wél sporen vonden van XMRV. "Ik weet niet hoe zij ethisch daarmee denken weg te komen", aldus Ruscetti. "Ik denk niet dat dit goede wetenschap is."

 

Ruscetti wees er nog eens op dat het WPI, het NCI en de Cleveland Clinic vier procedures toepasten bij hun onderzoek. "In de negatieve studies is slechts één procedure geprobeerd."

 

Ruscetti ventileerde tevens zijn ergernis over wat hij noemt de 'fluistercampagne' over contaminatie. Want volgens de Nijmeegse onderzoekers zouden de Amerikanen de Nederlandse bloedstalen hebben gecontamineerd ofwel vervuild.

 

Ruscetti kan onder meer rekenen op de steun van prof. dr. John Coffin, die zowel verbonden is aan het NCI als aan Tufts University in Boston. Hij geldt als een van de meest vooraan-staande retrovirologen ter wereld. "Mensen hebben de kwestie opgeworpen van contamina-tie", zei Coffin. "Maar daarover is niets bekend op dit moment. Er is geen enkel bewijs voor. Een groot deel van het onderzoek is gedaan bij het NCI, in het laboratorium van Francis en Sandra Ruscetti. Zij hebben een lange ervaring met dit soort virussen en gaan zeer voorzichtig te werk."

 

Coffin benadrukte nog eens dat het doen van een replicatiestudie inhoudt dat deze op exact dezelfde wijze wordt uitgevoerd. "In géén van de negatieve studies die tot nu toe zijn gepubliceerd, is het virus opgekweekt", vertelde Coffin. "Alleen in de Science-studie is dat gebeurd, en dat is een zeer sterk punt."

 

De onderzoekers uit Nijmegen ontbraken op dit toonaangevende congres.

 

 

 

Patiënten, professionals en de media kunnen het laatste nieuws over ME/CVS, XMRV (en bloedtransfusie) volgen op www.voedingenpsyche.nl. Dit is de website van het Congres Voeding & Psyche, dat dit jaar volledig in het teken zal staan van ME/CVS.

 

 

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2010/05/03/J003.htm

http://www.medicalfacts.nl/2010/05/03/positieve-xmrv-studie-kwestie-van-tijd

 

 


 

Met dank aan Marry, Mirande en anderen die me het persbericht stuurden.