Follow FrankTwisk on Twitter  
   

 

 

 

 

Monsterboete RIZIV

voor dr. Uyttersport

en dr. Coucke

 

 

 

 


 

In BelgiŽ zijn dockter Uyttersport en dr. Coucke door het RIZIV veroordeeld

tot het terugbetalen van medicijnen die zij volgens het RIZIV ten onrecht aan ME/CVS-patiŽnten uitgeschreven hebben. Daarbovenop komt nog een boete van ca. 100%.

 

Het "vonnis" schept een precedent in de geschiedenis van de Vlaamse gezondheidszorg.

 

Het merkwaardige (maar ja, wat is nog "merkwaardig" rond ME/CVS) is dat

de adviserende geneesheren van de mutualiteiten (ziekfondsen, waaronder de Christelijke Mutualiteit) jarenlang de recepten van dr. Uyttersport en dr. Coucke goedgekeurd hebben...

 

 

Hieronder een deel van de berichtgeving rond deze uitspraak weergegeven.

Voor meer informatie  rond deze zaak, klik op ťťn van de onderstaande logo's:

 

   
   
   

 

 

 

 


 

 

 

CVS-dokter krijgt monsterboete

 

25/06/2010 12:00:49

 

video (klik op onderstaande afbeelding)

 

 

 

Een dokter uit Sint-Gillis-Waas moet een monsterboete van bijna 350.000 euro terugbetalen aan de ziekteverzekering.

 

 

http://www.tvoost.be/nl/2010-06-25/cvs-dokter-krijgt-monsterboete

 

 


 

 

 

Monsterboete voor 2 artsen

 

Binnenland

 

De rechtbank van het Riziv heeft 2 artsen een boete opgelegd van 635.000 euro.

 

De artsen zouden onterecht medicijnen hebben voorgeschreven aan patiŽnten met het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS).

 

 

http://vtm.be/nieuws/binnenland/42439

 

 


 

 

 

Twee artsen krijgen monsterboete van 635.000 euro

 

donderdag 24 juni 2010

 

 

BRUSSEL -

 

De artsen zouden onterecht medicijnen hebben voorgeschreven aan patiŽnten met ... CVS.

 

....

 

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AF2RVTAC

 

 


 

 

 

ESME IVWZ

KBO: 0817.905.582

 

 

Riziv legt twee CVS-artsen sanctie van meer dan half miljoen Euro op.

 

Twee CVS-artsen die de voorbije jaren duizenden patiŽnten behandeld hebben, werden door de administratieve rechtbank van het Riziv, samen een sanctie opgelegd van meer dan 500.000 Ä. De drs. Francis Coucke, endo≠crinoloog, en Anne Marie Uyttersprot, neuro-psychiater, moeten niet alleen de voorgeschreven medicatie terugbetalen maar kregen ook nog een boete opgelegd van meer dan 100%. Het vonnis viel bij verstek omdat beide artsen de rechtbank wraakten. Een van de artsen-magistraten was de voorzitter van de CVS-werk-groep van het Riziv zelf, prof Baeyens, die zich terugtrok. De andere gewraakte arts-magi-straat was een advizerend geneesheer van de CM, dr. Bernard Debbaut, die o.m. zetelt in het Verzekeringscomitť en de Technisch geneeskundige raad. Deze weigerde zich terug te trekken. De veroordeling van beide artsen was nog voor het onderzoek dat aan de rechtszaak vooraf ging, aangekondigd door de Christelijke en de Socialistische Mutualiteiten.

 

De zaak kwam er op instigatie van de CM die de voorbije jaren geconfronteerd werd met groeiende onvrede van haar leden over de opgelegde psychotherapie voor de behandeling van CVS, zoals die in de zogenaamde referentiecentra wordt toegepast. Uit een intern rapport van het Riziv was eerder al gebleken dat die gedragstherapie niet tot resultaten leidt. Een rapport van het KCE bevestigde later die uitkomst.

 

Beide artsen leggen zich niet neer bij het vonnis en gaan in beroep. "Deze zaak is een doorgestoken kaart," zegt dr. Uyttersprot. "We hebben rigoureus de criteria van het Riziv toegepast en zijn tot de vaststelling gekomen dat heel wat patiŽnten lijden aan zeer ernstige comorbide aandoeningen. Wij hebben niet meer dan onze plicht gedaan. Op geen enkele manier hebben we onszelf verrijkt."

 

"Hiermee is bewezen dat een arts geen kans heeft op een eerlijke behandeling van zijn zaak," zegt dr. Coucke. "Het Riziv , dat gestuurd wordt door het grootste ziekenfonds van het land, is rechter en partij en verbergt dit zelfs niet. Wij beschikken over schriftelijke bewijzen dat de veroordeling vastlag. Het zogenaamde onderzoek door het Riziv was een lachertje."

 

Ondanks het beroep is het vonnis onmiddellijk uitvoerbaar.

 

Eerder had de CM klacht neergelegd bij de Orde van Geneesheren, maar deze had die ongegrond verklaard.

 

Met deze uitspraak zorgt het Riziv ook voor een precedent want dit betekent dat artsen vanaf nu niet alleen onterecht ontvangen erelonen moeten terugbetalen maar nu ook post factum verplicht opdraaien voor de medicatiekosten die hun patiŽnten en hun ziekenfonds maken. De voorschriften van de beide artsen waren nochtans telkens goedgekeurd door de adviserende geneesheren van beide ziekenfondsen.

 

 

Voor meer informatie: cvs.platform at skynet.be of 02.7572000