Follow FrankTwisk on Twitter  
   

 

 

 

 

Onderzoek

vermoeidheidssyndroom

terug bij af

(Renckens)

 

 

 

 


 

Misschien is het met Cees Renckens net als met "mode-aandoeningen",

als je er niet meer over praat, verdwijnt hij vanzelf van het toneel...

 

Daarom is dit de laatste keer dat ik aandacht die ik aan deze "expert" zal besteden.

 

De ME/CVS-stichting baseert zich kennelijk op een grotere doelgroep (CVS-plus?).

 

Op basis van recent onderzoek mogen we veronderstellen dat er

in Nederland ca. 18.400 en in BelgiŽ ca. 12.100 mensen (0,11%) zijn

die voldoen aan de Canadese klinische diagnosecriteria voor ME/CVS.

 

Hoeveel Nederlanders en Belgen voldoen aan de nieuwe

internationale consensus-kriteria voor ME zal de toekomst moeten uitwijzen.

Maar dat is in ieder geval minder dan 0,19% van de bevolking (N: 31.600, B: 20.900).

die voldoet aan de weinig zeggende Fukuda-vermoeidheidskriteria voor CVS.

 

 


 

 

 

Onderzoek vermoeidheidssyndroom terug bij af

 

Cees Renckens en Broer Scholtens

 

26 oktober 2011, laatste wijziging: 28 oktober 2011

 

 

Het onderzoek naar de oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) is opnieuw terug bij af. De vondst van een Amerikaanse onderzoeksgroep in mei 2009 van een speciaal retrovirus in CVS-patiŽnten blijkt niet te kloppen.

 

Hun bloed moet bevuild geraakt zijn met het virus, vermoedelijk in het laboratorium, erkennen de onderzoekers nu. Ze hebben hun met veel publiciteit omgeven publicatie in Science van 2009 deels ingetrokken.

 

De directie van het Whittemore Peterson Institute, een particulier gefinancierd onderzoeks-instituut in Reno (Nevada) dat zich concentreert op het vermoeidheidsyndroom, heeft vervolgens haar onderzoeksleider Judy Mikovits ontslagen. Mikovits is de laatste, verantwoordelijke auteur van het oorspronkelijke Science-artikel.

 

CVS is een chronische aandoening zonder bekende oorzaak. De klachten zijn extreme vermoeidheid die vaak is gecombineerd met spierpijn, slaapstoornissen en concentratie-problemen. Het syndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De klachten zijn reŽel. De patiŽnten veronderstellen een lichamelijke oorzaak die echter al decennia lang niet kon worden gevonden.

 

Honderden hypothesen zijn de revue gepasseerd. In het databestand PubMed zijn onder het trefwoord chronic fatigue syndrome bijna 5500 artikelen te vinden. De patiŽntenvereniging hanteert liefst de aanduiding ME (myalgische encephalomyelitis) wat verwijst naar spierpijn door - nooit aangetoonde - ontsteking van ruggenmerg en/of hersenen.

 

Het syndroom vertoont gelijkenis met andere oorzaakloze aandoeningen zoals whiplash, fybromyalgie, bekkeninstabiliteit en postnatale depressie. Ook dit zijn mode-aandoeningen. Ze hebben echter korter stand gehouden dan nu CVS. De interesse in modeaandoeningen - en daarmee het aantal gevallen - neemt af als de wetenschap geen oorzaak kan vinden.

 

De vondst van een virus in 2009 leek een nuttige uitkomst: virussen zijn per slot van rekening gericht aan te pakken waardoor psychologische aspecten uit beeld verdwijnen. De aandoening zit dan niet meer tussen de oren. De Amerikaanse onderzoekers van het instituut in Reno ontdekten het virus - een retrovirus dat kort daarvoor voor het eerst was aangetroffen in patiŽnten met prostaatkanker - in het bloed van tweederde van de CVS-patiŽnten.

 

De afgelopen twee jaar zijn gerenommeerde onderzoeksgroepen in de VS en daar buiten in bloed van CVS-patiŽnten op zoek gegaan naar het XMRV-virus. Geen enkele groep heeft het virus echter aangetroffen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot terugtrekking van het oorspronkelijke Science-artikel en het ontslag van de onderzoeksleider.

 

In Nederland is een groep microbiologen en virologen van UMC St Radboud in Nijmegen op het probleem gedoken, ook zonder iets te vinden.

 

Er circuleren internationaal verschillende cijfers voor het voorkomen van CVS, van 0,015 tot 2,5 procent. De patiŽntenvereniging ME-CVS Stichting denkt dat er in Nederland 60.000 CVS-patiŽnten zijn. Dat komt neer op ongeveer 0,4 procent van de bevolking.

 

Er is geen werkzame medische behandeling. PatiŽnten proberen, op zoek naar een oplossing, van alles: ze volgen diŽten, krijgen fysio-/bewegingstherapie, gedragstherapie. Kwakzalvers met ieder een eigen behandeling worden druk bezocht: van homeopathie, kleurentherapie, haptotherapie, osteopathie, chiropractie tot biofotonica en auratherapie.

 

Uit verschillende recente meta-analyses blijkt dat cognitieve gedragstherapie en gerichte bewegingstherapie behandelingen zijn die zich het beste hebben bewezen. Nijmeegse onderzoekers meldden begin dit jaar dat cognitieve gedragstherapie (CGT) veilig en effectief is bij CVS.

 

PatiŽnten denken daar echter anders over. Uit een patiŽntenenquÍte van het Nivel uit 2008 blijkt dat ongeveer een derde de indruk heeft dat CGT tot verbetering heeft geleid. Ook ongeveer een derde zegt het idee te hebben dat het daarna juist slechter is gegaan.

 

 

http://www.kwakzalverij.nl/1372/Onderzoek_vermoeidheidssyndroom_terug_bij_af

 

 


 

Met dank aan Rob.