Follow FrankTwisk on Twitter  
   

 

 

 

 

ME in de media:

De Vijfde Dag

(29 mei 2013)

 

 

 

 


 

 

 

 

ME: altijd moe, altijd pijn

 

29 mei 2013, 20.25 uur, Nederland 2

 

 

Get Microsoft Silverlight

 

 

Dag en nacht verblijft ze in een verduisterde slaapkamer in het huis van haar ouders. De 42-jarige Ingeborg lijdt al vijftien jaar aan de ziekte ME. Ze kan geen licht en geluid verdragen en is altijd moe.

 

Het is een zogenaamde 'onverklaarbare ziekte' die niet via bloedonderzoek aangetoond kan worden. Mensen die aan de ziekte lijden, stuiten op veel onbegrip.

 

Ook de 42-jarige Ingeborg [Myra, FT] heeft ME. De voormalige zakenvrouw heeft de ziekte sinds negen jaar en ligt al jaren het grootste deel van de dag op bed.

 

De Vijfde Dag portretteert deze twee vrouwen naar aanleiding van de publicatie van een nieuwe richtlijn voor de diagnose en de behandeling van ME. Daarin concluderen medici dat er eigenlijk maar een behandeling mogelijk is: cognitieve gedragstherapie.

 

De patiŽnten vinden het niet terecht dat hun ziekte wordt gezien als een psychische afwijking. Dat heeft ook gevolgen voor de voorzieningen die ze kunnen krijgen.

 

In de reportage reageert de voorzitter van de richtlijncommissie op de kritiek, en legt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) uit waarom er in eerste instantie geen rolstoel verstrekt wordt aan mensen die door ME niet kunnen lopen.

 

 

http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage-detail/me-altijd-moe-altijd-pijn