Follow FrankTwisk on Twitter  
   

 

 

 

 

Moderne curie, inquisitie en

medische verkettering:

chronisch vermoeidheidssyndroom

(De Wereld Morgen)

 

 

 

 


 

 

NIEUWS

zondag 8 juli 2012

Baharak Bashar

 

 

Vandaag is het onvoorstelbaar dat een wetenschapper, zoals Galilei het nog geen vier eeuwen geleden meemaakte, vervolgd zou worden voor mening die afwijkt van die van de gevestigde orde. Dat kan niet gezegd worden over de artsen die ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) anders behandelen dan toegelaten door het RIZIV. De dissidenten riskeren inquisitie terwijl hun patiŽnten verketterd worden.

 

...

 

Mea Culpa

 

...

 

In BelgiŽ is er nog geen sprake van mea culpa. Integendeel. Het Kafka-gehalte van het ME/CVS-verhaal neemt toe door toedoen van het Rode Kruis Vlaanderen. Uit voorzorg voor besmetting door bloedtransfusie, weigert deze instelling het bloed van de ME/CVS-patiŽnten.

 

...

 

De psychotherapeutische behandeling van ME/CVS vloeit vooral voort uit de behoudsgezindheid van de klassieke geneeskunde en aan het krampachtig vasthouden aan de psychologische definitie van de ziekte uit de jaren tachtig.

 

Nochtans zijn er op internationaal niveau vandaag de dag een overvloed aan wetenschappelijke publicaties die de mogelijke biomedische oorzaken van deze complexe ziekte aangeven. Dit blinde geloof in de psychologische definitie komt enerzijds voort uit gebrek aan kennis van artsen over de ziekte en anderzijds omdat klassieke bloedtests de oorzaken van de klachten van de ME/CVS-patiŽnten voorlopig niet kunnen aantonen.

 

Hierdoor krijgen de ME/CVS-patiŽnten een ongepaste behandeling en worden ze vaak geconfronteerd met het ongeloof van de artsen en andere hulpverleners. Deze samenloop van omstandigheden drijft veel patiŽnten in het isolement, in de steek gelaten door de gezondheidszorg, waar ze niet zelden een stille dood sterven.

 

Duiveluitdrijving

 

....

 

Er is zelfs meer aan de hand. Terwijl de ME/CVS-patiŽnten verketterd en dwangmatig aan 'ongepaste psychologische behandelingen' onderworpen worden, worden de artsen die het in ons land aandurven om deze patiŽnten op een andere manier te behandelen door de Orde der Geneesheren en het RIZIV vervolgd en gestraft.

 

....

 

Kiezen tussen 'Heilige boontjes' en hospitaalridders

 

....

 

De redenering die deze centra volgen, gaat ervan uit dat ME/CVS in stand wordt gehouden door een negatieve 'houding', zoals overdreven aandacht voor pijnprikkels en bewegingsangst. Dat zou er dan voor zorgen dat de patiŽnten bang zouden zijn om zich te bewegen. De behandeling die uit deze redenering volgt, bestaat dus uit gedragstherapie/CGT (bedoeld om bewegingsangst te elimineren). Deze psychologische aanpak wordt doorgaans door de ME/CVS patiŽnten als stigmatiserend ervaren.

 

De graduele oefentherapie/GET daarentegen tracht stapsgewijs de fysieke activiteit van de patiŽnten, ongeacht hoe ze zich voelen, te verhogen. Deze aanpak is voor sommige ME/CVS-patiŽnten erg pijnlijk en kan zelfs hun fysieke situatie ronduit verergeren zodat ze soms riskeren bedlegerig te worden.

 

...

 

Urbi et orbi versus Ipsa scientia potestas est

 

...

 

De Belgische houding tegenover de behandeling van ME/CVS is onbegrijpelijk. Elke kritische buitenstaander vraagt zich ongetwijfeld af waarom het ministerie van Volksgezondheid weerstand biedt tegen de sluiting van de al ineffectief gebleken referentiecentra? Kosten deze centra de Belgische gezondheidszorg minder dan het stimuleren van het onderzoek naar de werkelijke oorzaken van deze complexe ziekte? Misschien wel op korte termijn.

 

Toch is de hamvraag wie er belang bij zou hebben om de ME/CVS-patiŽnten aan hun lot over te laten. De Belgische gezondheidszorg ligt al jaren onder vuur wegens te duur. Door de ziekte te psychologiseren, schept men enerzijds de mogelijkheid om de patiŽnten de behandeling waarop zij recht hebben te ontzeggen.

 

...

 

Maar niet alleen BelgiŽ, ook andere Europese landen, op Noorwegen na, behandelen de ME/CVS-ziekte op een stiefmoederlijke wijze. Is het niet onvoorstelbaar dat Europa, waar innovatie tot ťťn van de prioriteiten zou moeten behoren, de rug keert naar het experimenteel onderzoek en dit niet stimuleert? Weerloze patiŽnten mishandelen: wie had ooit gedacht dat dit hier kon gebeuren?

 

...

 

Baharak Bashar

 

Van Baharak Bashar verscheen recent het boek 'Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar CaÔro'.

 

 

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/07/08/moderne-curie-inquisitie-en-medische-verkettering-chronisch-vermoeidheidssyndroo