Follow FrankTwisk on Twitter  
   

 

 

 

 

Psychologen: wakker worden!

(Psy, Toine de Graaf)

 

 

 

 


 

 

 

Psychologen: wakker worden!

 

 

 

opinie

redactie@psy.nl

 

 

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) is mogelijk een infectieziekte, veroorzaakt door een retrovirus (XMRV). Psychologen die ME/CVS-patiŽnten behandelen met cognitieve gedragstherapie dienen zich voor te bereiden op een nieuwe werkelijkheid.

 

...

 

Deze twee therapieŽn vormen vooral in Groot-BrittanniŽ, BelgiŽ en Nederland het primaire behandelaanbod bij ME/CVS. In deze landen is de 'psychologische school' al jarenlang de bovenliggende partij en worden artsen die een medische behandeling voorstaan regelmatig op de korrel genomen door tuchtcolleges.

 

...

 

 

Steeds meer onder vuur

 

...

 

Bij critici bestaat de indruk dat de Nijmeegse onderzoekers vooral mensen met chronische vermoeidheid in hun gedragstherapeutische onderzoeken hebben opgenomen, in plaats van alleen mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

 

...

 

Michael Maes is ťťn van de weinige artsen in de lage landen die de vinger op de pijnlijke plek durven te leggen. En dat is niet zo vreemd. Artsen verdiepen zich namelijk niet meer in ME/CVS-patiŽnten. Dit vloeit logisch voort uit het geclaimde succes van CGT/GET: wie ziektegedrag in stand houdt door verkeerde gedachten, moet die gedachten veranderen en heeft bij een dokter niks te zoeken.

 

...

 

 

Toine de Graaf

 

 

http://www.psy.nl/fileadmin/files/psyarchief/Files_2010/

Opinie_Psychologen_wakker_worden.pdf